Ce este L-Teanina?

Ce este L-Teanina?

Acest articol se concentreaza asupra modului in care L-Teanina are proprietati impotriva stresului, precum si sustinerea unui somn mai odhnitor.

L-Teanina este un aminoacid non-proteic, cee ace inseamna ca desi are structura unui aminoacid, nu este folosit ca element de constructie pentru a produce proteine. A fost descoperit in Japonia in 1948 ca component al ceaiului verde so desi se gaseste n principal in planta de ceai (Camellia sinensis), este prezent in mai multe plante, inclusive in ciuperci precum Boletus badius (bolete de dafin). L-Teanina este sintetizata in radacinile plantelor, dar se concentreaza in frunze.

Tot  ceaiul contine L-Teanina?

Desi cea mai cunoscuta sursa este ceaiul verde, L-Teanina se gaseste in aproape toate ceaiurile – negru. Alb, verde si oolong- intr-o masura sau alta. Cele doua tabele de mai jos ilustreaza ceaiurile care contin cele mai mari si cele mai mici cantitati de L-Teanina conform unui studio care a evaluat continutul de Teanina si cafeina a 36 de marci comerciale de ceai. Un alt studiu a aratat ca Teanina compenseaza efectul stimulator al cafeinei- desi raportul de Teanina la cafeina dicteaza in ce masura.

Sunt aproximativ 2 grame (sau 1 lingura) de ceai intr-o ceasca. Prin urmare, daca dublezi cantitatile enumerate mai jos, atunci aceasta ar fi aproximativ cat de multa Teanina ai putea obtine intr-o cana de ceai- o medie de 20-25 mg dintr-o ceasca de ceai din lista cu cel mai mare continut.

Ceaiurile cu cel mai mare continut de L-Teanina

Brandul de ceai testat

Tipul de ceai

mg L-Teanina per gram de ceai din frunze

Hwa Gung

oolong

12.37

Korean Green

verde

10.93

ChinaYunnan FOP

verde

10.88

Lord Nelson Earl Grey

negru

10.85

Vietnamese Green

verde

10.11

Tradition

oolong

9.78

Mao Feng White

alb

9.11

Mao Feng Green

green

8.53


Ceaiurile cu cel mai scazut continut de L-Teanina

 

Brandul de ceai testat

Tipul de ceai testat

mg L-Teanina per gram de ceai din frunze

China Yunnan Pu-Erh

pu-erh

0.0

Darjeeling Happy Valley

negru

2.09

Twinings Earl Grey

negru

2.47

Earl Grey

negru

2.70

Japanese Bancha

verde

2.81

ChinaYunnan White

alb

3.24

Russian Samovar

negru

3.80

China Gunpowder

verde

3.88


Ce face L-Teanina in organism? Care sunt beneficiile L-Teaninei?

Neurotransmitatori: L-Teanina poate avea un impact pozitiv asupra neurotransmitatorilor cheie (mesageri chimici ai creierului) implicate in gestionarea chimica a stresuluim somnului, dispozitiei, concentrarii si memoriei. Beneficiile L-Teaninei includ cresterea productiei de neurotransmitatori dopamina si serotonina, insa aceasta pare sa joace un rol si in formarea neurotransmitatorului GABA, un neurotransmitator ce regleaza cresterea stresului. L-Teanina ajuta la stabilirea echilibrului in sistemul neurotransmitatorului, ceeaa ce duce la imbunatatiri ale tulburarilor mentale/emotionale si fizice rezultate din stresul excesiv.

Deoarece serotonina se transforma in meatonina in glanda pineala situate in creier, imbunatatirea nivelului de serotonina are ca rezultat in cele din urma imbunatatirea nivelului melatoninei, care la randul sau are ca rezultat imbunatatirea somnului odihnitor.

Prin urmare, L-Teanina ajuta la somn? 

Intr-un studio, 30 de adulti sanatosi au primit fie o doza de 200 de mg de L-Teanina, fie un placebo zilnic timp de 4 saptamani. Participantii care au luat Teanina au avut nevoie de mai putin timp pentru a adormi, au avut mai putine tulburari de somn si au luat mai putine medicamente pentru somn, comparativ cu grupul placebo. Pe langa aceste efecte, grupul caruia I s-a administrat L-Teanina a prezentat claritate mentala, masurata prin fluenta verbala, ceea ce nu este greu de imaginat.

Cine nu gandeste mai bine dupa un somn odihnitor?

Unde ale creierului: L-Teanina imbunatateste activitatea undelor alfa a creierului, un marker al relaxarii. S-a observat ca acest efect este cel mai pronuntat la persoanele care simt subiectiv cele mai inalte niveluri de stres.

Intr-un studio, participantilor sanatosi li s-au administrat 50 mg de L-Teanina sau un placebo, iar undele cerebrale au fost masurate dupa administrarea suplimentului si 45, 60, 90 si 105 minute mai tarziu. Productia de unde alfa a fost semnificativ mai mare in grupul L-Teanina comparative cu grupul placebo.

Un alt studiu al studentilor japonezi a descoperit ca 200 de mg de L-Teanina a dus la cresterea undelor alfa cerebrale si la un sentiment subiectiv de relaxare, impreuna cu scaderea undelor beta legate de stres. In acelasi studio, administrarea de L-Teanina a provocat o stare de spirit relaxata, dar alerta, cu aproximativ 40 de minute dupa ingestie. In acest studio, L-Teanina a fost comparata cu apa si GABA. Atat L-Teanina, cat si PharmaGABA au crescut semnificativ productia de unde alfa in comparative cu apa, desi undele alfa au crescut mai mult atunci cand subiectii au luat GABA decat atunci cand au ingerat L-Teanina. 
Într-un studiu pe animale care a folosit analiza undelor cerebrale pentru a evalua somnul, o combinație de L-teanină și GABA a funcționat mai bine decât oricare dintre ele singure în ceea ce privește timpul necesar pentru a adormi și durata somnului.
În general, L-teanina ar trebui luată în considerare, împreună cu exercițiile fizice, o rutină bună de somn și practici de reducere a stresului pentru a face față stresului și a sprijini un somn odihnitor.
Consultati noul nostru produs de asistenta pentru o viata activa de zi cu zi- Energie+, un supliment de contine 100 de mg de L-Teanina, cafeina si ginseng.
Referințe
  1. Boros K, Jedlinszki N, Csupor D. Conținutul de teanină și cofeină al infuziilor preparate din mostre de ceai comerciale. Pharmacogn Mag 2016;12(45):75-79.

  2. Kakuda T, Nozawa A, Unno T, et al. Efectele inhibitoare ale teaninei asupra stimulării cofeinei evaluate prin EEG la șobolan. Biosci Biotechnol Biochem 2000;64:287-293.

  3. Hidese S, Ogawa S, Ota M, et al. Efectele administrării L-teaninei asupra simptomelor și funcțiilor cognitive legate de stres la adulții sănătoși: un studiu controlat randomizat. Nutrienți 2019;11(10):2362.

  4. Nobre A, Rao A, Owen G. L-teanina, un constituent natural al ceaiului și efectul său asupra stării mentale. Asia Pac J Clin Nutr 2008;17 Suppl 1:167-168.


Lasă un comentariu

Comentariile vor fi aprobate înainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.