Intelegerea relatiei dintre hamei si canepa

Intelegerea relatiei dintre hamei si canepa

Cel mai asociat produs cu hameiul este Berea, deci suntem siguri ca atunci cand ai citit titlul acestui articol te-ai dus cu gandul la un pahar rece de bere intr-o vara calduroasa. Nu esti singurul, insa pe langa gustul amarui pe care il ofera berii, hameiul este o planta cu o lunga istorie de utilizare umana.

Humulus Lupus

Numele botanic al hameiului este Humulus Lupus, acesta fiind unul dintre primii aditivi alimentari documentati, iar utilizarea sa poate prelungi perioada de valabilitate a unui produs (de exemplu Berea). In Evul Mediu (1100-1450 d.Hr.) dupa multe de incercari de folosire a altor ierburi, s-a constat ca fabricarea berii cu hamei o conserva mult mai mult. Hameiul a adaugat o aroma atat de placuta incat pana in anii 1500 definitia legala pentru bere in Germania includea doar ingredientele apa, malt si hamei.

Desi dezvoltarea tehnologiei si-a spus cuvantul si in industria berii, hameiul a ramas o parte durabila a retetei, dezvoltandu-se o gama larga de arome precum si proprietati de conservare.

Cea mai documentata utilizare a hameiului in culturile din intreaga lume este ca sedativ sau pentru somn. Medicamentele native americane, traditionale chineze si ayurvedice au descris toate utilizarile sale pentru anxietate, neliniste si insomnie. 

In Europa, medicii au prescris perne umplute cu hamei ca ajutoare pentru somn, iar proprietatile hameiului sunt si astazi recunoscute ca fiind benefice impotriva tulburarilor de dispozitie si de somn.

Citeşte mai mult: biome “NO List”| Ce face ca aceste ingrediente sa fie inacceptabile?

La fel ca oamenii, plantele au rude. De exemplu, merele, murele si trandafirii sunt toate inrudite ca parte a familiei Rosaceae, iar familia Brassicaceae (sau Cruciferae) include broccoli, cresonul si varza. Hameiul si caneepa apartin ambele familiei Cannabaceae. Din punct de vedere visual, seamana, in special frunzele si florile, datorita au aceeasi constitutie chimica. Unii dintre compusii comuni si complementari din hamei si canepa includ:

  • Terpenele: la fel ca si canepa, hameiul contine o serie de terpene care contribuie la aroma si propritetatile sale. Terpenele eliberate de ambele plante include mircenul, humulenul, pinenul si beta-carofilena. Beta-carofilena in special ajuta la mentinerea sanatatii intestinale 
  • Flavonoide: hameiul contine un grup de flavonoide care includ prenilnaringenina, isoxanthohumol si xanthohumol. Acesti compusi au atras atentia cercetatorilor datorita proprietatilor chimioprotectoare si detoxifiante. Prenilnaringenina poate actiona, de asemenea, ca un fitoestrogen similar cu cel din soia. 
  • Acizi alfa si beta: acizii alfa(humulone) si acizii beta(lupulone) sunt cel mai bine cunoscuti pentru ca dau proprietati amare beriii, dar au probabil cele mai bune rezultate din punct de vedere al beneficiilor pe care le au asupra sanatatii. S-a dovedit ca beneficiaza sanatatea imunitara si gastro-intestinala, sustin un raspuns inflamator normal si sanatatea creierului.

Vrei sa te bucuri de proprietatile hameiului? O varianta este sa te bucuri de o bere buna, dar in cazul in care nu ai una mereu la indemana, poti obtine beneficiile acestuia din suplimentul biome Somn+. (link catre produs)

Referințe

  1. Koetter U, Biendl M. Hops (Humulus lupulus): o revizuire a utilizărilor sale istorice și medicinale. http://cms.herbalgram.org/herbalgram/issue87/article3559.html. [Accesat 4 septembrie 2019]
  2. Zanoli P, Zavatti M. Profilul farmacognostic și farmacologic al Humulus lupulus L. J Ethnopharmacol 2008;116(3):383-396. doi:10.1016/j.jep.2008.01.011
  3. Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J. Herbal Medicine: Expanded Commission E Monografii. Ediția I. Consiliul botanic american; 1998.
  4. Stevens J, Pagina J. Xanthohumol și prenilflavonoide aferente din hamei și bere: pentru sănătatea ta! Phytochemistry 2004;65(10):1317-1330. doi:10.1016/j.phytochem.2004.04.025
  5. Karabín M, Hudcová T, Jelínek L, Dostálek P. Compuși biologic activi din hamei și perspective pentru utilizarea lor. Compr Rev Food Sci Food Saf 2016;15(3):542-567. doi:10.1111/1541-4337.12201
  6. Ano Y, Dohata A, Taniguchi Y, et al. Izo-α-acizii, componente amare ale berii, previn inflamația și declinul cognitiv indus într-un model de șoarece al bolii Alzheimer. J Biol Chem 2017;292(9):3720-3728. doi:10.1074/jbc.M116.763813
  7. Mahli A, Koch A, Fresse K, et al. Acizii izo-alfa din hamei (Humulus lupulus) inhibă steatoza hepatică, inflamația și fibroza. Lab Invest 2018;98(12):1614-1626. doi:10.1038/s41374-018-0112-x

Lasă un comentariu

Comentariile vor fi aprobate înainte de a fi publicate

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.